ime stranice

86. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

search
close

86. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

  • person FPM-POLJOOPREMA
  • access_time 11.12.2017

Naša firma FPM POLJOOPREMA DOO,  predstaviće deo svojih proizvoda. Dođite i posetite nas na sajmu. Nalazimo se od ulaza pravo po sredini, od fontane na 100m, preko puta Hale 3.

15 MAJ 2019

Voćarstvo velika šansa Srbije

Da je voćarstvo u Srbiji u velikoj ekspanziji i da se od ove grane poljoprivrede može očekivati rast, potvrđuje i organizovanje prvog Međunarodnog dana voćara u okviru Poljoprivrednog sajma. Dan voćara obeležio je peti dan Sajma, a ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, je istakao da je voćarska proizvodnja u Srbiji, tokom poslednje decenije, ostvarila veliki napredak i dostigla svetski nivo.

Ministar Nedimović je najavio brojne pogodnosti za voćare, ali i nove sporazume koji će olakšati izvoz voća na tržišta Bliskog istoka.

‒ Naše voćarstvo je već sada na zavidnom nivou. Kada se pogledaju voćnjaci, vide se savremene mreže za protivgradnu zaštitu i savremeni sistemi za navodnjavanje. – rekao je Branislav Nedimović. – Ipak, moramo se sada fokusirati i na neke druge stvari – tržište i ulaganje u prerađivačku industriju, jer bez toga nema daljeg razvoja voćarstva.

Voćarstvo donosi značajni devizni priliv državi, a površine pod voćarskim kulturama se povećavaju. Na primer, prošle godine je pod voćem bilo dva procenta više nego lane. Da bi se to i ostvarilo, potrebna je i podrška nadležnih institucija, koja nije izostala.  

‒ Tokom poslednje tri godine investirano je 1,3 milijarda dinara u sisteme za protivgradne mreže širom Vojvodine i blizu 2,7 milijardi u sisteme za navodnjavanje. ‒ rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević.

Srbija se može pohvaliti s blizu 185.000 hektara pod voćnjacima, a više od trećine zasadâ je šljiva. Mladim poljoprivrednicima pruža se i šansa da kroz start-ap sredstva započnu svoj biznis, ostanu na selu i tamo zasnuju porodice, a voćarstvo, kako stoje stvari, dobra je prilika za to. Prema rečima profesora Zorana Keserovića s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koliko je voćarstvo važno za Srbiju, pokazuje i to što su među prvih 10 izvoznih proizvoda malina, višnja i jabuka, a odmah iza nektarina i breskva.

Danu voćara priključili su se i ambasador Tunisa u Beogradu, Sejf Alah Redžeb, i direktorka Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Marina Skonjamiljo. Tokom manifestacije razgovaralo se o najvažnijim temama iz ove oblasti, a izneti su primeri iz prakse u Srbiji i Evropi.

‒ Procene govore da je voćarstvo u ozbiljnoj ekspanziji, a to je i razlog što smo odlučili da jedan dan na ovoj manifestaciji posvetimo voćarima. – rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.  – Prisutan je veliki broj eminentnih voćara, koji su se povezali, razmenili iskustva, upoznali s najnovijim dostignućima, kao i sa podrškom državnih organa.  


item

din.